Tapas från havet

20 min
4
Tapas från havet
Foto: TV4
20 min
4

Du behöver

Pilgrimsmusslor

  • 4 färska pilgrimsmusslor i skal (handplockade)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 cm ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • 0,5 dl sommarlök
  • 2 tomater

Ostron

  • 12 ostron (handplockade)
  • 3 hela habaneros
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl fisksås viet huong, Three crabs brand
  • skvättar tabasco
  • 1 skiva citron
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk sherryvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk fransk dijonsenap

Boquerones

  • 8 strömmingsfiléer
  • 1 tsk salt
  • 2 citroner
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 4 skivor surdegsbröd/lantbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Sätt ugnen på 250 grader (grill).
  2. Öppna musslan och skär loss muskeln och romsäcken, rensa skalet och lägg tillbaka romsäck och muskel.
  3. Finhacka 2 schalottenlökar, sommarlök och 2 tomater (som du tagit bort alla frön ur). Häll cirka en näve tomathack, 1 dl vitt vin, några skvättar olivolja i en bunke. Riv 1,5 cm ingefära samt 1 vitlöksklyfta. Lägg ner i bunken. Salta och peppra, blanda allt och lägg det ovanpå musslorna.
  4. Kör i ugnen i 4-6 minuter, musslan ska vara 45 grader i kärnan.
  5. Ostron
    Mixa habaneros och vitlök med stavmixer. Lägg i en liten burk och slå på fisksåsen. Låt stå, gärna en vecka i kylen så att den sätter sig.
  6. Ostron 1
    Slå lite av fisksåsen/marinaden över fyra av ostronen.
  7. Ostron 2
    Ta tabasco och citron på fyra av ostronen.
  8. Ostron 3
    Blanda finhackad schalottenlök, sherryvinäger, olivolja och en halv tesked fransk dijonsenap, och lägg på fyra av ostronen.
  9. Boquerones
    Dra skinnet på strömmingsfiléerna, lägg dem i en skål och pressa över 2 citroner och salta. Låt ligga i 2 timmar, ta sedan upp dem ur skålen och lägg dem i en ny ren skål, skvätt över sherryvinäger och olivolja.
  10. Hacka chili och koriander och strö över strömmingen.
  11. Stek 1 skiva per person av något gott surdegsbröd i smör, låt kallna och stryk en halv vitlöksklyfta över dem lägg på 2 strömmingsfiléer på varje brödbit.
  12. Pilgrimsmussla, ostron och boquerones serveras tillsammans som tapas från havet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept