Laxpudding

Mannerströms laxpudding
Foto: Jenny Grimsgård

Du behöver

Laxpudding

  • 800 g skivad lax
  • 2 st gula lökar
  • smör till stekning
  • 800 g potatis, fast, kokt kall
  • 1 knippe dill
  • 4 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • peppar

Till servering

  • 150 g smör
  • 2 tsk kaviar
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 bunt grön sparris
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme.
  3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
  4. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering.
  5. Smörj en form med löstagbar kant och klä den med ett lager lax.
  6. Låt skivorna hänga ut över kanten.
  7. Varva sedan potatis, lök, dill och lax.
  8. Salta lätt och peppra mellan varven.
  9. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite.
  10. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen.
  11. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
  12. Prova med en sticka att den är färdig.
  13. Bryn smöret i en kastrull och smaksätt med kaviar och ansjovisspad.
  14. Koka sparrisen. Skär den i bitar och lägg på laxpuddingen.
  15. Garnera med några dillkvistar.
  16. Servera din laxpudding rykande hett med smöret vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept