Mannerströms kokta julskinka

ca 2,5 h
Mannerströms kokta julskinka
Foto: Tomas Yeh
Från Nyhetsmorgon

Kokt och griljerad skinka på Leif Mannerströms vis.

Så är det dags för det kallskurna köttet! Julpastej och sylta får vara själva förspelet till julens absoluta huvudnummer – skinkan! Griljerad och mjäll väntar den glatt på kniven där den ligger mitt på bordet, omgiven av sina uppassare senaperna! /Leif

Recept ur Mannerströms julkokbok.

19 december 2015
Visa mer
ca 2,5 h

Du behöver

  • 1 rimmad skinka med svålen kvar
  • 1 gul lök
  • 1 kvist timjan, liten
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddnejlikor
  • 15 korn kryddpeppar

Griljering

  • 2 msk svensk senap
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar.
  2. Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet. Tryck in kryddnejlikor och kryddpeppar runt om i löken.
  3. Ta upp skinkan och stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt. Lägg den i en rymlig kastrull tillsammans med löken. Täck med kallt vatten och låt koka upp. Sjud skinkan tillsammans med kryddlöken.
  4. Skumma skinkspadet regelbundet.
  5. Skinkan är färdigkokt vid 75 grader. Lyft upp skinkan och låt den svalna. Spara även spadet och låt det svalna.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  8. Blanda senapssorterna med äggulan och bred över svålen på skinkan.
  9. Griljera i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter, tills den har fått fin färg. Låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept