150 g torkad frukt (t ex gula russin, aprikoser, tranbär)
Till servering
vispgrädde
cognac (eller rom)
Gör så här
Börja med att göra i ordning koket. Blanda socker, vin, vatten och kryddor i en hög tjockbottnad kastrull och koka upp.
Skala päronen och dela i klyftor, tag bort kärnhuset.
Lägg i päronen i koklaget och sjud dem försiktigt i lagen tills de är lagom mjuka ca 10 minuter (det beror på hur hårda päron man valt). Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskat.
Lägg ner de torkade frukterna när kastrullen tas från värmen och låt dem ligga i den svalnande i lagen.
Tillsätt den urpressade citronsaften.
Ställ frukten kallt när den svalnat, i en tätslutande burk.
Gott att servera till är lättvispad grädde som spetsats med lite konjak eller rom.