Räksoppa

Räksoppa
Foto: TV4

Du behöver

Räksoppa

  • 1 kg räkor, med skal
  • 2 st vitlökar, krossade
  • 4-5 schalottenlökar, hackade
  • 25 g smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk dijonsenap
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 msk hummerfond
  • 1-1,5 fiskbuljongtärning+8 dl vatten
  • 1 knippe dill, hackad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • ev salt

Hälsobröd

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 dl hackade valnötter
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat

Färskoströra

  • 100 g fetaost,mosad
  • 100 g Philadelphiaost
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 2 msk turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Räksoppa
    Skala räkorna, fräs schalottenlök och vitlök i smöret, lägg till tomatpuren, dijonsenapen, dillen och räkskalen, fräs med en stund.
  2. Lägg till mjölet och häll i vinet, buljongen och vattnet.
  3. Låt koka cirka 15 minuter.
  4. Sila av till en annan kastrull och tillsätt creme fraiche, grädde och smaka av med cayennepeppar, paprikapulver och ev salt.
  5. Koka upp. Lägg räkorna i skålar och häll över den heta soppan, toppa med en klick creme fraiche, pudra på lite cayennepeppar och garnera med ärtskott.
  6. Hälsobröd
    Värm ugnen till 200 grader.
  7. Blanda filmjölk och sirap.
  8. Rör ner resten av alla ingredienserna till en smet.
  9. Klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
  10. Häll i smeten och strö över havregryn.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter.
  12. Efter cirka 15-20 minuter när den fått lite färg kan man sänka till 175 grader.
  13. Färskoströra
    Rör ihop alla ingredienserna till en röra.
  14. Servera till brödet.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept