Klassisk klämma med surströmming

Från Nyhetsmorgon

Det är svårt att beräkna hur mycket som går åt när man serverar surströmming eftersom en del endast små äter och vissa mumsar utan hejd ;). Ett tips är att inte duka upp hela smörpaketet eller hela osten då en viss surströmmingssmak kan kännas efteråt.

Blir det surströmming över så prova att göra en surströmmingslåda. Laga en Janssons Frestelse men byt ut ansjovis mot surströmming och hoppa över spadet. 

21 augusti 2014
Visa mer

Du behöver

Beräkna per person

  • 5-6 surströmmingar
  • 200 g mandelpotatis
  • 2-3 skivor hårt eller mjukt tunnbröd
  • smör
  • 0,5 rödlök, finhackad

Kan förgyllas med t.ex.

  • ost, t.ex. Västerbottenost
  • gräslök, fint skuren
  • dill, fint skuren
  • gul lök, skivad och smörstekt
  • äppelmos
  • creme fraiche
  • tomat, skivad

Gör så här

  1. Ät surströmmingen på tallrik med potatis och lök med smörat bröd vid sidan eller gör en klämma av mjukt eller hårt tunnbröd:
  2. Smöra brödet och skiva potatis och lägg på, lägg på strömmingsfileer (om du är ovan ätare så lägg gärna små bitar lätt utstrött på mackan).
  3. Toppa med hackad lök och eventuellt andra "nymodigheter".
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept