Chokladlovercake med apelsinkaramellsås

Chokladlovercake med apelsinkaramellsås
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Chokladlovercake, en dröm för chokladälskare, toppad med en karamellig apelsinsås och valfria tillbehör.

Det går bra att helt utesluta mjölet men baka dem då 2-3 minuter extra.

Passande tillbehör:
- Rabarber och jordgubbskompott smaksatt med citronverbena
- Hallonsås
- Mango/passionsås
- Chokladsås
- Maränger, choklad och vita

Citronverbena är en intensivt citrondoftande ört.

25 maj 2010
Visa mer
12

Du behöver

Chokladkaka

  • 340 g pur caribe (choklad)
  • 255 g smör
  • 100 g råsocker
  • 100 g äggulor (ca 5-6 stycken)
  • 0,5 st apelsin, raspet
  • 200 g äggvita (ca 6 st)
  • 125 g socker
  • 50 g mjöl

Sås

  • 100 g socker
  • 25 g honung
  • 0,5 st vaniljstång
  • 500 g apelsinsaft från ca 5-6 pressade apelsiner
  • 4 st apelsiner, fileade

Gör så här

  1. Lovercake
    Smält chokladen och smöret till 55 grader.
  2. Vispa äggvitan och ena delen av sockermängden till en maräng.
  3. Vispa sedan äggulan, socker och apelsinrasp.
  4. Blanda med chokladen.
  5. Vänd ned chokladblandningen i marängen.
  6. Sikta i mjölet.
  7. Spritsa upp i formar och baka i 140 grader i ca 16 minuter.
  8. Sås
    Smält socker, vanilj och honung till en ljus karamell.
  9. Lös upp den med saften pö om pö. Ej för mycket på en gång och kom ihåg att röra väl så inga klumpar uppstår.
  10. Låt svalna.
  11. Är såsen för tjock, tillsätt mer apelsinsaft.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept