Lussebullar, konditorns recept

40 st
Lussebullar, Magnus Johanssons recept
Foto: Matton
Från Nyhetsmorgon

Riktigt saftiga lussebullar med fördeg, vodkamarinerad saffranoch mycket smör. Testa proffskonditorns recept på saffransdeg utankesella/kvarg till dina lussebullar.

I videoklippet
Magnus Johanssons bästa tips för saftiga lussebullar.
- Mortla saffranet med lite socker och låt ligga i en skvätt vodka eller konjak i gärna en månad innan för att få ut mer smak.
- Blötlägg russinen så att de inte torkar ut lussebullarna.
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade.

7 december 2012
Visa mer
40 st

Du behöver

Fördeg

  • 500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
  • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special
  • 40 g jäst
  • 200 g (drygt 2 dl) strösocker
  • 1 g saffran som fått dra i konjak eller vodka

Tillsätt detta efter första jäsningen

  • 1 tsk salt
  • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special
  • 200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något)

Dekoration

  • russin blötlagda i vatten (helst över natten)

Till pensling

  • Uppvispat ägg

Gör så här

  1. Fördeg
    Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
  2. Efter jäsning
    Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
  3. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
  4. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på om ni har kallt degspad eller rumsvarmt.
  5. Grädda lussekatterna i 210 grader varmluft i ca 5-8 minuter, pensla med uppvispat ägg efter bakningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept