Halstrad lax med krämig risoni

45 min
4
Halstrad lax med krämig risoni
Foto: Ingvar Eriksson
45 min
4

Du behöver

Lax

  • 700 g lax, hel bit utan skinn
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 0,5 st röd chili, finhackad
  • salt

Salsa verde

  • 1,5 dl hackade örter
  • 0,25 st citron, färskpressad saft och rivet skal
  • 0,5 st röd chili, hackad
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad

Krämig risoni

  • 300 g risonipasta
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk fiskfond, koncentrerad
  • 2 msk maizena
  • 0,5 st citron, färskpressad saft och rivet skal
  • salt
  • Vitpeppar, nymald
  • 12 st plommontomater, delade
  • 1 msk olivolja till stekning
  • Salt
  • Svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Salsa
    Mixa alla ingredienser till salsan i en minimixer eller med stavmixer.
  2. Ställ i kylskåpet.
  3. Risoni
    Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Blanda under tiden grädde, fiskfond och maizena i en kastrull och koka upp.
  5. Sjud i cirka 5 minuter tills såsen tjocknar.
  6. Smaksätt med citronsaft och -skal, salt och vitpeppar.
  7. Tillsätt gräddsåsen i risonin, lite i taget, till valfri konsistens.
  8. Lax
    Krydda laxen med sesamfrön, chili och salt.
  9. Hetta upp en stekpanna och halstra laxen i 3–4 minuter på varje sida.
  10. Skiva laxen i halvcentimetertjocka skivor strax före servering.
  11. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta plommontomaterna hastigt.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Uppläggning
    Lägg några skivor lax på en tallrik. Skeda upp risonin och garnera med några tomater.
  14. Servera med salsa verde.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept