Gräddig fiskgryta med fänkål

40 min
4
Gräddig fiskgryta med fänkål
Foto: Ingvar Eriksson
40 min
4

Du behöver

  • 3 st morötter, skalade
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök, skivad
  • 3 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk kummin
  • 2 msk matolja till stekning
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond, koncentrerad
  • 600–800 g blandade fiskfiléer (t.ex. lax, långa eller torsk)
  • 2 msk maizena
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt
  • 500 g färskpotatis, kokt och delad
  • 300 g räkor med skal
  • 0,5 dl dill, hackad till garnering

Gör så här

  1. Gräddig fiskgryta med fänkål
    Skär morötter i två centimeter stora bitar.
  2. Dela fänkålen, skär bort roten och skär i jämna grytbitar.
  3. Fräs morot, fänkål, lök, vitlök och kummin i matolja i en stor kastrull på svag värme utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vitt vin, mjölk, grädde och fiskfond.
  5. Låt grytan sjuda i några minuter. Skär under tiden fisken i bitar om tre centimeter.
  6. Red av grytan med maizena och smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Lägg i potatisen och sjud i cirka 7 minuter.
  8. Tillsätt fisken när 4–5 minuter återstår.
  9. Rör ner räkorna och strö dill över din fiskgryta vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept