Löjromsgravad strömming med kryddost

Löjromsgravad strömming med kryddost
Foto: TV4

Att grava strömming tar lite tid, men resultatet blir supergott. Dessutom är det bra att ha på lut, eftersom den håller sig i flera dagar i kylskåp. Servera som förrätt med kryddost.

11 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg färsk strömming
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 1 msk hackad scharlottenlök
  • 1 tsk salt
  • 80 g löjrom
  • några varv vitpeppar från kvarn

Till servering:

  • kryddost
  • rödlök
  • rädisor
  • löjrom
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Rensa strömmingen, ta bort ryggbenen, skölj väl och dra av skinnet. Lägg strömmingsfiléerna i ättikslagen över natten eller i ca 12 timmar.
  2. Hacka dillen fint, skär gräslöken smått, skala och finhacka schalottenlöken. Blanda ihop majonnäs, gräddfil, senap, dill, gräslök, schalottenlök och salt, blanda ner 2 msk löjrom och spara resten till dekoration. Lägg i de väl avrunna strömmingsfiléerna och låt dem dra i kylskåp ett dygn.
  3. Lägg upp strömmingen på 4 assietter. Skär kryddosten i skivor och lägg upp. Dekorera med finhackad röd lök, rädisor och löjrom. Garnera med dillvkist.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept