Svalkande gazpacho med örtkrutonger

30 min + kylning
4
Svalkande gazpacho med örtkrutonger
Foto: Lisa Lemke
Från Lisa Lemke

Den spanska kalla soppan gazpacho är en svalkande dröm i sommarhettan, men god året om.

Häll soppan på termos så håller den sig kyld även på picknicken.

24 januari 2011
Visa mer
30 min + kylning
4

Du behöver

  • 1 paprika, röd
  • 0,5 kruka basilika
  • 375 g tomater (cirka tre stora)
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 gurka
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 krm strösocker
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • svartpeppar
  • tabasco

Örtkrutonger

  • 3 tjocka skivor lantbröd
  • 3 msk olivolja
  • finhackade örter (blanda gärna)

Gör så här

  1. Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar och grovhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Skala gurkan och hacka den grovt.
  4. Mixa samman med med basilika, buljong, salt, socker och citronsaft. Använd dig av en blender eller stavmixer.
  5. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
  6. Ställ i kylen i minst 1 timme.
  7. Örtkrutonger
    Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion.
  8. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär resten i tärningar.
  9. Sväng runt med olivolja och örter i en ugnsfast form.
  10. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills krutongerna fått fin färg.
  11. Rör gärna runt någon gång under tiden så att de får en jämn färg runtom.
  12. Servera soppan ordentligt kyld med krutonger på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept