Lions Mane med kokt potatis

Lions Mane med kokt potatis
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Lions Mane med kokt potatis

20 ingredienser

1 h + fermentering

Tea bjuder på en riktigt god och festlig rätt bestående av stekt svamp vid namn Lions Mane, svampsmörsås, mosad potatis och bakad purjolök.

Ingredienser

portioner

Svampsmörsås

  • 500 g skogschampinjoner (ekologiska)
  • 10 g salt
  • 6 dl vatten
  • 1 svampbuljongtärningar
  • 250 g smör, rumstempererat

Potatis

  • 500 g potatis (t.ex. Aztek Gold)
  • salt
  • 100 g smör

Purjolök

  • 2 purjolökar
  • olivolja
  • salt
  • 1 citron
  • 1 dl vatten

Lions Mane

  • 1 Lions Mane
  • rapsolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 timjankvistar
  • salt
  • svartpeppar
  • 50 g smör

Gör så här

Svampsmörsås

  1. Tvätta händerna noga.
  2. Riv isär svampen, strö på saltet och rör runt.
  3. Häll ner svampen i en steriliserad och lufttät burk (eller en vakuumpåse) och förvara i rumstemperatur i ca 2 veckor.
  4. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Reducera tills hälften av vätskan återstår så att den får en mer koncentrerad smak.
  5. Mixa i smöret i omgångar.
  6. Avsluta med att smaka upp med den fermenterade svampjuicen.

Potatis

  1. Skala och koka potatisen i ordentligt saltat vatten tills den är helt mjuk.
  2. Tillsätt smör och mosa potatisen något. Låt ligga kvar i kastrullen med locket på.

Purjolök

  1. Tvätta purjolöken och skär dem i skivor som är ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna i en ugnsform.
  2. Ringla över olivolja samt strö över salt, citronzest och citronjuice från en citron.
  3. Plasta formen (med värmetålig plastfilm) och baka löken på 100 grader i ca 15 minuter.

Lions Mane

  1. Eftersom svampen är odlad utan jord behöver den inte rengöras.
  2. Skär svampen i skivor om ca 1,5 cm.
  3. Stek svampbitarna som köttbitar i en varm panna med rapsolja, vitlök och timjan.
  4. Smaka upp med salt och rejält med svartpeppar och avsluta med en klick smör i pannan. Vänd och stek svampbitarna gyllenbruna på båda sidor.