Linus pistageknutar

ca 2 h
Linus pistageknut
Foto: TV4
ca 2 h

Du behöver

Vetedegen

  • 60 g jäst
  • 2 msk kardemumma, stött
  • 6 dl mjölk
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 0,6 dl ljus sirap
  • 9 g salt (1,5 tsk)
  • 1200-1400 g Manitoba Cream (20-23 dl)

Pistagebullar

  • 0,33 vetedeg
  • 150 g pistagenötter
  • 100 g smör
  • 40 g muscovadosocker (0,5 dl)
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Vetedeg
    Smula jästen i degbunken.
  2. Mortla kardemumman, värm upp mjölken med kardemumman, får inte bli varmare än 37 grader.
  3. Rör ut jästen med lite av mjölken. Blanda allt förutom smör och salt, spar 200 g mjöl så kan du tillsätta det om det behövs. Viktigt så inte degen blir mjölstinn. Kör degblandaren så degen precis går ihop, då tillsätter du saltet och smöret i omgångar. Kör degblandaren på medelhastighet i 10-15 minuter, kolla så du har fått bra glutentrådar. Täck bunken med plastfilm och en bakduk över, låt jäsa 30-40 minuter eller dubbel storlek. Använd en tredjedel av vetedegen.
  4. Pistageknutar
    Kavla ut degen till en rektangel som är ca 5 mm tjock.
  5. Vispa ihop sockret med smöret och bred det på degen, strössla sedan hackade pistagenötter över. Gör ett treslag (vik den ena änden till hälften och sen den andra änden över den första) och kavla ut degen lite igen. Skär remsor som är 1,5 cm breda. Snurra remsan runt pekfingret och tummen, göm ändan under knuten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Låt jäsa under bakduk i 30 min eller till dubbel storlek.
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8-12 minuter.
  9. När du tar ut bullarna penslar du med sockerlag och strör lite strösocker över. Låt svalna på galler
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept