Äpple- och mandelknyten

ca 1 h 45 m
12 knyten
Äppel- och mandelknyten
Foto: TV4
ca 1 h 45 m
12 knyten

Du behöver

Vetedegen

  • 60 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk kardemumma, stött
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 0,6 dl ljus sirap
  • 9 g salt (1,5 tsk)
  • 1200-1400 g Manitoba Cream (20-23 dl)

Äppelknyten

  • 0,33 vetedeg
  • 1 rivet äpple
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 100 g flagad mandel
  • 3 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • 120 g pärlsocker (2 dl)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Gör så här

  1. Vetedeg
    Smula jästen i degbunken
  2. Mortla kardemumman, värm upp mjölken med kardemumman, får inte bli varmare än 37 grader
  3. Rör ut jästen med lite av mjölken. Blanda allt förutom smör och salt, spar 200 g mjöl så kan du tillsätta det om det behövs. Viktigt så inte degen blir mjölstinn. Kör degblandaren så degen precis går ihop, då tillsätter du saltet och smöret i omgångar. Kör degblandaren på medelhastighet i 10-15 minuter, kolla så du har fått bra glutentrådar. Täck bunken med plastfilm och en bakduk över, låt jäsa 30-40 minuter eller dubbel storlek. Använd en tredjedel av vetedegen. Dela i 12 lika stora bitar.
  4. Äppelknyten
    Kavla ut degen i en rektangel som är ca 5 mm tjock. Skär ut 12 fyrkanter.
  5. Riv äpplet och mandelmassan, blanda det med smör, strösocker och kanel. Lägg en klick på varje fyrkant, ta varje hörn och tryck fast dem i mitten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Låt knytena jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker och flagad mandel över knytena.
  8. Grädda i 8-12 minuter. Pensla med sockerlag. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept