Hjortstek på Älgövis

Hjortstek på Älgövis
Foto: TV4

Vilken tur för Linda att det gick lika bra med älgkött - hjortsteken var nämligen slut! Steken serveras med rotsaksbakelse, skysås med enbär samt rårörda lingon.

Dryck
Tokolosh Merlot, 2057 . Vinet tar upp sötman i hjorten och rotfrukterna samt har både matchande kryddor och kraft. Tokolosh symboliserar en woodostaty som anses ge lycka och kraft!

Linda från Stockholm lagade även

Kantarellsoppa med timjan


Italiensk cheesecake



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

2 februari 2011
Visa mer
4

Du behöver

Stek

  • 1 kg hjortstek (eller älgstek)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 33 cl mörkt öl
  • viltfond
  • rosmarin, färsk

Sås

  • 4 dl steksky
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk soja
  • enbär, krossade
  • 1 msk gin, kan uteslutas

Rotsaksbakelse

  • 200 g kålrot, tunt skivad
  • 200 g sötpotatis, tunt skivad
  • 1 st morot, strimlad
  • 2 st rödlök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Hjortstek
    Krydda steken med salt, peppar och enbär.
  2. Bryn för en fin stekyta.
  3. Lägg steken i ugnsfast form och sätt i en stektermometer.
  4. Häll på öl, fond, rosmarin och enbär.
  5. Stek köttet i 125 graders ugn till 60 grader på köttet.
  6. Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie ca 15 min.
  7. Sås
    Sila skyn över i en kastrull.
  8. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten.
  9. Rör i soja, creme fraiche och enbär.
  10. Låt såsen koka i ca 5 min, smaksätt eventuellt med gin.
  11. Rotfruktsbakelse
    Skiva eller riv rotfrukterna.
  12. Fräs rödlöken och vitlöken i smöret. Salta och peppra.
  13. Varva rotsaker och lök i de smorda formarna. Pressa ner rotsakerna lätt med en sked.
  14. Häll visprgräddde över varje bakelse.
  15. Baka i ugn eller i ett sjudande vattenbad och låt dem bli genomvarma, eller värmehåll tills det att de ska serveras.
  16. Skiva upp köttet, stjälp upp och servera rotfruktsbakelsen som tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept