Vietnamesiska vårrullar

15 min
4
Vietnamesiska vårrullar
Foto: TV4
Från Leilas mat

Utsökta vårrullar! Den här rätten kan se lite olika ut beroende på var man är i Vietnam. Den kan innehålla fläskfärs, kyckling eller som här, med tigerräkor. En del mat i Vietnam upplevde jag som ganska smaklös, därför piffar jag till den här rullen lite så att den får smak.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

26 februari 2010
Visa mer
15 min
4

Du behöver

  • 4 ark rispapper
  • 300 g råa tigerräkor (skalade)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk krispsallad
  • 1 st mild röd chili
  • 1 st mango
  • 0,5 gurka
  • 1 dl hackade jordnötter till garnering
  • sweet chilisås till servering
  • japansk soja till servering

Gör så här

  1. Blanda räkorna med olivolja och krydda med salt och peppar. Stek dem sedan i en het torr stekpanna. Passa så de inte steker för länge, då blir de torra och gummiaktiga.
  2. Koka upp vatten och blötlägg rispappret i cirka 15 sekunder. Lyft sedan upp det och lägg mellan rena kökshanddukar. De får inte ligga omlott med varandra, då klibbar de lätt fast i varandra.
  3. Plocka bladen av myntan och koriandern och spola salladen. Strimla chilin tunt och skala och skär mangon och gurkan i stavar.
  4. Lägg ett rispapper på en ren bricka och lägg på örter och räkor i mitten. Lägg sedan på krispsallad, mango, gurka och chili.
  5. Rulla till hälften och vik in kanterna, rulla sedan färdigt och skiva i bitar. Garnera med jordnötter till serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept