Davids surdeg, grundrecept

Davids surdeg, grundrecept
Foto: TV4
Från Leila bakar

Davids recept på surdeg. Den måste tas väl omhand. Om du vill vila den går det bra att stoppa surdegen i frysen.

Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt.

Se klippet med

Davids bästa surdegstips

.

Läs mer om hur du

lyckas med surdeg

.

Här finns receptet på

Davids favoritbaguette

.

Här hittar du grundreceptet på

Pizzadeg med surdeg

.

1 november 2010

Du behöver

Steg 1

  • 1 st äpple
  • 100 g 35 gradigt vatten
  • 200 g rågmjöl

Steg 2

  • 200 g vatten
  • 200 g rågmjöl

Gör så här

  1. Dag 1-3, steg 1
    Råriv ett äpple och blanda det med 100 gram 35 gradigt vatten och 200 gram rågmjöl.
  2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
  3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.
  4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.
  5. Dag 4, steg 2
    Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
  6. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.
  7. Dag 5 eller senare
    Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
  8. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept