Davids surdeg, grundrecept

Davids surdeg, grundrecept
Foto: TV4
David Zetterström
David Zetterström

Davids surdeg, grundrecept

Av: David Zetterström

Från: Leila bakar

5 ingredienser

Davids recept på surdeg. Den måste tas väl omhand. Om du vill vila den går det bra att stoppa surdegen i frysen.

Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt.

Se klippet med

Davids bästa surdegstips

.

Läs mer om hur du

lyckas med surdeg

.

Här finns receptet på

Davids favoritbaguette

.

Här hittar du grundreceptet på

Pizzadeg med surdeg

.

Ingredienser

Steg 1

  • 1 äpple
  • 200 g vatten, 35 gradigt
  • 100 g rågmjöl

Steg 2

  • 200 g vatten
  • 200 g rågmjöl

Gör så här

Dag 1-3, steg 1

  1. Råriv ett äpple och blanda det med 200 gram 35 gradigt vatten och 100 gram rågmjöl.
  2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
  3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.
  4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.

Dag 4, steg 2

  1. Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
  2. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.

Dag 5 eller senare

  1. Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
  2. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.