Leif Mannerströms musslor med pommes frites

Från Nyhetsmorgon

Min version av Belgiens nationalrätt, som man kan uppleva på gatuserveringar i Bryssel. Kombinationen pommes frites och musslor är lite märklig. Men jag älskar att äta musslorna direkt ur skalen tillsammans med frasiga pommes frites med skarpsås. Har man några gäster hemma är det härligt när musselkoket sprider sin härliga doft i köket. Och gör gärna egen pommes frites – det är mycket godare!

24 oktober 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg blåmusslor (väl rengjorda)
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 3 st krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • salt och peppar
  • 1 bunt grovhackad persilja
  • 2 dl knapriga brödkrutonger
  • pommes frites

skarpsås

  • 1 st hårdkokt äggula
  • 2 st råa äggulor
  • 0,5 msk ljus dijonsenap
  • 0,5 msk gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl finhackad kapris
  • 1 bunt finskuren gräslök
  • 0,5 msk saft av citron
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skarpsås: Mosa den hårdkokta äggulan med den råa äggulan i en skål.
  2. Rör ner senap, gräddfil, majonnäs, kapris och gräslök. Smaka av med citronsaften samt salt och peppar.
  3. Tvätta musslorna noga under rinnande vatten.
  4. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De musslor som inte sluter sig slängs.
  5. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
  6. Tillsätt musslorna och chilifrukten och häll på vinet.
  7. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
  8. Servera varmt i en stor skål, slå över persiljan och brödkrutongerna, bjud hemlagade frasiga pommes frites till samt skarpsås och en kall god öl.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept