Glöggsill

Glöggsill
Foto: Tomas Yeh
Från Nyhetsmorgon

Glöggsill gör du ett par dagar innan den ska ätas så den får gotta till sig ordentligt. /Leif Mannerström - Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Inläggning av sill
Det gör inget om man ändrar i recepten när det gäller smaksättningen. Det beror ju också på hur fet sillen är. När jag lägger in sill till julbordet lägger jag gärna till lite jul - kryddor för att jag tycker det är gott. Och kanske mer socker ibland. Julsillen, ja det är viktigt på julbordet.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)

Snälleröds Ekologiska Snapsar, Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)

Jens egengjorda Mumma



Fler smakprov från Leifs julbord

Farmors sillsallad


Jullax med stekta äpplen


Kokta rimmade revben


Grönkålssallad


Julens fruktsallad med nötter


Kanelbrûlée



Läs mer om

Mannerströms julkokbok


8 november 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 4-5 st urvattnade sillfiléer

Inläggningslag

  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl glögg
  • 1 msk russin
  • 1 st kanelstång
  • 4 st svartpepparkorn, grovkrossade
  • 4 st kryddnejlikor

Till garnering:

  • 1 msk mandel, flisad
  • 1 st apelsin, strimlat skal
  • 1 msk russin
  • 1 st kanelstång
  • hela kryddnejlikor

Gör så här

  1. Dag 1
    Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke.
  2. Rör ordentligt tills sockret löst sig.
  3. Lägg i sillfiléerna och låt stå i kyl i 2 dygn.
  4. Dag 3
    Ta upp sillfiléerna ur lagen och skär dem i fina sneda bitar.
  5. Lägg upp dem på till exempel ett glasfat så att filéerna ser hela ut.
  6. Sila lagen och häll den över sillfiléerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept