Kyckling i cocotte

2,5 h
4
Kyckling i cocotte
Foto: Sébastien Boudet
Från Nyhetsmorgon

Vitlöks- och örtdoftande kyckling som tillagas hel i gjutjärnsgryta.

Utrustning som behövs för att laga denna rätt: 

  • 1 gjutjärnsgryta med lock, 5-7 liter 
  • 2 meter kökssnöre
30 augusti 2015
Visa mer
2,5 h
4

Du behöver

  • 1,5 kg hel kyckling
  • 1 vitlök
  • 2 gula lökar
  • 1 bouquet garnis (rosmarin, timjan, lagerblad, persilja, purjolök)
  • 50 g smör
  • 1 dl olja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin eller vatten

Gör så här

  1. Knyt ihop kycklingen med kökssnören så benen och vingarna håller ihop med kroppen.
  2. Häll oljan och smöret i grytan under hög värme.
  3. Dela vitlöken i 2 på tvären och ställ den med den öppna sidan neråt i det varma fettet.
  4. Grovhacka lök och häll i grytan.
  5. Börja steka kycklingen i några minuter på varje sida så skinnet får en gyllenbrun färg. Salta och peppra, häll i vinet/vattnet och bouquet garnis.
  6. Sänk värme till medium och låt puttra i 2 timmar med ett sidbyte på kycklingen varje halvtimme.
  7. Låt kycklingen vila 30 minuter innan servering för bästa smak… Ännu bättre är att förbereda det hela dagen innan och värma upp någon timme innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept