Kyckling ”Hot pot”

koket.se
Kyckling ”Hot pot”
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Kyckling ”Hot pot”

20 ingredienser

Här bjuder Jonas Lagerström på en mustig kycklinggryta med rotfrukter, lök och champinjoner.

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 3 l vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 1 king solo vitlök
  • 100 g morot
  • 1 citron, strimlat skal
  • 4 potatisar (stora)
  • 400 g palsternacka
  • 1 knippe stjälkselleri
  • 300 g champinjoner
  • 1 knippe salladslök
  • 4 dl vitt vin
  • 1,5 dl risvinäger
  • 1 msk honung
  • 1-2 msk sesamolja (vit)
  • 80 g smör
  • salt

Servering

  • 4 champinjoner
  • ev 1 knippe citrontimjan (eller vanlig timjan)
  • ev 1 knippe rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i lår och filéer, lägg åt sidan. Lägg skrovet från kycklingen i en ugnssäker form. Häll på vatten och rosta i ugn ca 30 minuter.
  3. Häll av och sila buljongen.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull/gryta.
  6. Tillsätt kycklingen och buljongen till löken.
  7. Skala och skär grönsakerna i bitar.
  8. Tillsätt morot, citronskal, potatis och palsternacka i grytan. Låt koka ca 30 minuter.
  9. Ta upp kycklingbitarna och plocka bort köttet, skär eventuellt i mindre bitar.
  10. Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan tillsammans med stjälkselleri, champinjoner, salladslök, vitt vin, risvinäger, honung, sesamolja och smör. Låt småkoka ca 10 minuter.
  11. Smaka upp med salt.

Servering

  1. Avsluta med att råhyvla champinjon på toppen.