Kronärtskocka med örtmajonnäs

Kronärtskocka med örtmajonnäs
Foto: TV4

Kronärtskockor är vackra att titta på och trevligt tidsödande att äta. Här serverar vi dem med örtmajonnäs, som helst ska göras på olivolja. Det är ovanligt lätt att göra majonnäs i matberedare, men liksom när man rör för hand gäller att alla ingredienser ska vara rumstempererade.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 STORA KRONÄRTSKOCKOR
  • 1 citron
  • salt
  • 1 ägg
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk senap
  • 0,25 tsk salt
  • 2 dl olivolja
  • vitpeppar
  • 1 liten knippa persilja
  • 1 liten knippa dill
  • 1 liten knippa gräslök

Gör så här

  1. Skockorna: Bryt av stjälken vid basen av skockan så att trådarna följer med. Klipp av vassa bladspetsar. Lägg skockorna i kokande lättsaltat vatten och låt dem koka mjuka 40-60 minuter. Pröva med att dra i ett blad. När det lossnar lätt är skockan klar.
  2. Majonnäs: Hacka det kryddgröna. Kör ägg, citronsaft, senap och salt i en matberedare på lägsta hastighet 30 sekunder. Häll ner oljan i fin stråle under gång och kör på halvfart tills majonnäsen tjocknar. Tillsätt det kryddgröna och kör ett par tag på momentläget tills allt är blandat.
  3. Servera skockorna med majonnäsen. På bilden har vi plockat bort de minsta toppbladen, som ändå inte går att äta.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept