Krämig kantarellsoppa från schlättens skog

Krämig kantarellsoppa från schlättens skog
Foto: TV4

Krämig kantarellsoppa från schlättens skog

Av: Tove - Skara

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 m

En klassisk kantarellsoppa fast med en liten tvist av Madeira och rosépeppar. Soppan serveras tillsammans med krispiga parmesan- och timjanchips.

Dryck: Stoneleigh Marlborough Chardonnay 2014, ett fylligt & smakrikt vitt vin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parmesanchips

  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 dl färsk timjan, finhackad

Kantarellsoppa

  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 msk smör
  • 3 dl trattkantareller
  • 2 msk vetemjöl
  • 7 dl köttbuljong, kraftig [2 st tärningar]
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3-5 korn rosépeppar, krossade
  • 3 msk madeiravin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Parmesanchips

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda den rivna parmesanen med finhackad timjan i en bunke. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och forma till en fyrkantig platta ca 20x10 cm.
  3. Sätt in plåten när ugnen är varm och rosta chipsen i ca 2,5 minuter. Ta ut plåten och låt ostplattan kallna, skär sedan i valfri form.

Kantarellsoppa

  1. Finhacka och fräs schalottenlöken i smör. Lägg i svampen och låt fräsa i några minuter till. Pudra över mjöl och späd ut med buljongen. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera soppan tillsammans med parmesanchipsen.