Klassiska rågkakor

koket.se
Klassiska rågkakor ny
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Klassiska rågkakor

9 ingredienser

2 h

De här klassiska rågkakorna är enkla att baka och gör sig riktigt fint till helgens brunch!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck
  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 msk brödkrydda (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål, mortlad)
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 9 dl rågsikt
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • mjölk (till pensling)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en skål.
  2. Värm mjölken till fingervarm och häll den över jästen. Rör om till jästen lösts upp.
  3. Tillsätt brödkryddor, ljus sirap, salt, olja, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  4. Arbeta degen med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar i 5-10 minuter till en jämn deg. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
  5. Plasta degskålen med plastfolie, lägg över en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  6. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  7. Forma varje del till en rund boll som du försiktigt kavlar ut till en ca 20 cm stor platta. Trycken eventuellt ett hål i mitten. Nagga bröden med en gaffel.
  8. Ta fram två plåtar och lägg två bröd på varje plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  10. Pensla bröden med mjölk.
  11. Grädda bröden näst längst ner i ugnen i ca 12–15 minuter.
  12. Ta ut bröden och pensla dem igen med mjölk. Låt sedan svalna på galler under bakduk.