Stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller

55 min
2
Stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller
Foto: Znapshot/Per Erik Berglund
Från Nyhetsmorgon

Kocklandslagets Klas Lindbergs recept på stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller, seranoskinka och citronmorötter. Perfekt och saftig kyckling med knaprigt skinn!

28 oktober 2010
Visa mer
55 min
2

Du behöver

Kyckling

  • 1 st kycklingbröst med skinn, putsat
  • 1 msk rapsolja, neutral
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kvist rosmarin
  • smör
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gräddstuvade kantareller

  • 200 g kantareller, små färska, putsade
  • 1 msk smör
  • 1 msk schalottenlök, finskuren
  • 0,5 st vitlöksklyfta, finskuren
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 dl grädde
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Lufttorkad skinka

  • 50 g Pata negra eller serrano

Citronmorötter

  • 2 st morötter, skalade, skurna i jämna stubbar ca 4 cm
  • 0,5 st citron, saft och rivet skal
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Kyckling
    Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Bryn kycklingbröstet hårt på skinnsidan tillsammans med vitlök och rosmarin. Bröstet skall bli riktigt krispigt och gyllene.
  3. Bryn på skinnsidan hela tiden och vänd sedan och bryn andra sidan de sista 5 sekunderna.
  4. Baka kycklingen klar i ugnen till en innertemperatur på 68 grader.
  5. Låt kycklingen vila i minst 5 minuter innan servering så att all vätska stannar kvar i köttet.
  6. Citronmorötter
    Passa på att steka moroten i den varma stekpannan efter kycklingen.
  7. Bryn dem på snittytorna tillsammans med vitlök och olja.
  8. Smaksätt med citronsaften och skalet.
  9. Baka dem tillsammans med kycklingen i ugnen tills de är mjuka.
  10. Kantareller
    Bryn smöret i en stekpanna tills det börjar dofta härligt.
  11. Lägg i kantarellerna och stek dem tills de inte släpper någon vätska.
  12. Tillsätt schalottenlök och vitlök och låt dem bli glansiga.
  13. Krydda med salt och svartpeppar.
  14. Koka snabbt in grädden och avsluta med gräslöken.
  15. Torkad skinka
    Fördela skinkan på ett fat eller en skärbräda och låt den få rumstemperatur.
  16. Avslutning
    Återvärm kycklingen i ugnen 5 minuter och skär den sedan i 4 skivor.
  17. Fördela kyckling, kantareller och morotsstubbar på skinkan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept