Kladdkaka med lövflarn

Kladdkaka med lövflarn
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kladdkaka med lövflarn

13 ingredienser

1 h

Kladdkaka med lövflarn är både vackert, gott och perfekt som adventsfika för alla som gillar kladdkaka.

Ingredienser

portioner kladdkaka

Kladdkaka

  • 200 g smör, brynt
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk smör (till formen)

Lövflarn

  • 90 g florsocker
  • 90 g smör, rumsvarmt
  • 70 g äggvita, rumsvarm
  • 80 g vetemjöl

Servering

  • grädde, vispad
  • kolasås

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Hacka chokladen grovt och rör ner i smöret. Rör om till allt smält, låt svalna.
  4. Blanda ihop ägg och socker snabbt för hand.
  5. Häll chokladsmöret i äggsmeten medan du rör hela tiden.
  6. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner detta i chokladsmeten. Rör om med en slickepott till en jämn smet.
  7. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 centimeter. Smöra kanterna med smör.
  8. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
  9. Låt svalna innan servering, gärna i kylen.

Lövflarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa florsocker och smör med en elvisp.
  3. Häll i äggvitorna och vispa lite till. Tillsätt sedan mjölet. Vispa till en slät smet.
  4. Bred ut smeten på en mönstrad silikonmatta med hjälp av en spatel.
  5. Grädda mitt i ugnen i 2–5 minuter, passa för det går fort.
  6. Ta ut matten från ugnen och flarnen direkt när de är varma. De svalnar och stelnar ganska snabbt.

Servering

  1. Servera kladdkakan i glas med vispad grädde, kolasås och lövflarnen.