Kejsarsoppa med ostpastejer

Kejsarsoppa med ostpastejer
Foto: TV4

En enkel men fantastiskt god soppa. Vinet och kryddorna ger soppan rätt smak. Det lilla extra till soppan är frasiga små ostpastejer. Servera som förrätt eller liten värmande supé.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 liter mörk oxbuljong
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk torr sherry eller madeira
  • 0,5-1 msk tomatpuré
  • salt, peppar och kajenpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 knippa gräslök
  • färsk timjan till dekoration

Ostpastejer:

  • 2 ark djupfryst smördeg
  • 3 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g riven lagrad prästost
  • 4 ägulor
  • 0,5 tsk salt

Du behöver också:

  • 4 små, ugnssäkra portionsformar

Gör så här

  1. Pastejerna: Värm ugnen till 200°. Kavla ut smördegen och klä formarna. Vispa ihop grädde och vetemjöl. Rör ner den rivna osten och vispa ner äggulorna, en i taget. Häll smeten i formarna. Ställ in i ugnen och grädda tills fyllningen stelnat och ytan fått fin färg, ca 20 minuter. Låt svalna.
  2. Soppan: Bryn smör och mjöl i en stor kastrull. Häll på buljong under kraftig vispning. Låt koka några minuter. Krydda med vin, tomatpuré, salt, peppar och kajenn.
  3. Skär gräslöken smått. Vispa upp äggulorna med lite av soppan i en skål. Tillsätt under kraftig vispning; det får inte koka. Rör ner gräslöken i soppan. Dekorera med färska kryddörter och servera med ostpastejerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept