Krispiga kräftstjärtar

Krispiga kräftstjärtar
Foto: TV4

Krispiga kräftstjärtar a la Koh Kradan i kruksallad med k-krutong.

Vintips från Karin
Künstler Riesling Kabinett (nr 5962)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


7 november 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g kräftstjärtar lag, naturella
  • 2 st lime, rivet skal
  • 3 st lime, saften
  • 0.5 -1 st finhackad röd chili (beroende på styrka)
  • 5 cm citrongräs, finhackat
  • 4 st kaffirlimeblad finhackade
  • 1 st vitlöksklyfta, stor finhackad
  • Färsk koriander, ca ½-1 dl
  • 120 g vattenkastanj
  • 15 cm gurka
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 3 tsk fisksås
  • 3 tsk palmsocker (kan ersättas m råströsocker)
  • Svartpeppar
  • Kravodlad Kruksallad 1 stort knippe
  • 6 st brödskivor, ljust fransk eller kavring
  • Smör/olja att steka i

Gör så här

  1. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil.
  2. Pressa limen och riv av det gröna på limen med ett fint rivjärn.
  3. Skala gurkan och finhacka i mindre tärningar. Finhacka vattenkastanjerna.
  4. Finhacka chilin, citrongräset, kaffirlimebladen och vitlöken.
  5. Blanda limeskal, limejuice, cayennepeppar, fisksås, svartpeppar, chilin och palmsockret, vispa ihop till en dressing låt gärna stå cirka 1 timme.
  6. Finhacka koriandern, blanda ihop med kräftstjärtarna och dressingen.
  7. Låt stå minst 1 timme innan servering rör om då och då.
  8. Skär kanterna av franskbrödet/kavringen och skär i tärningar.
  9. Stek dem i smör/olja tills de är knapriga.
  10. Låt rinna av på ett hushållspapper.
  11. Finstrimla cirka 3 dl av kruksalladen.
  12. Fördela i botten på fyra små lerkrukor med fat eller selterglas.
  13. Klä krukorna/glasen på sidorna med hela blad av kruksalladen.
  14. Fördela kräftstjärtarna i glasen ovanpå salladen, häll över dressingen som samlas i botten, garnera med lite röd chili och några korianderblad och kavringkrutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept