Kantarelltoast med färskost och parmesan

Kantarelltoast med färskost och parmesan
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Kantarelltoast med färskost och parmesan

12 ingredienser

20 min

Vi älskar kantareller! Extra gott blir det på en smörstekt toast toppat med smarrig parmesanost. Lena Söderströms recept är det perfekta receptet när du vill ta vara på skogens guld!

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor formfranska
  • 1 msk smör
  • 2 msk färskost

Kantarelltopping

  • 1 schalottenlök (liten)
  • 1 msk rapsolja
  • 3-4 dl kantareller, rensade
  • 1,5 msk smör
  • 1 tsk färsk bladpersilja, hackad
  • flingsalt

Garnering

  • parmesanost
  • dillvippa
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Stek brödkivan i smöret eller rosta den. Låt svalna och bred på färskosten.
  2. Dela, skala och strimla löken. Fräs löken mjuk i oljan i en stekpanna, utan att den tar färg, ca 5 minuter. Ta upp löken på en tallrik.
  3. Skär stora kantareller i mindre bitar. Hetta upp smöret i oljan som finns kvar i pannan. Fräs i svampen tills det ”knäpper” i den och den fått fin färg, 5-10 minuter. Rör om då och då. (Obs! Om svampen släpper vätska vid stekningen låt den koka in eller häll av vätskan och spara den till annan matlagning. Tillsätt mera smör om det behövs.) Blanda i löken och persiljan. Salta.
  4. Toppa brödet med den stekta svampen. Ringla över smöret som finns kvar i pannan. Garnera med parmesan och dill. Peppra.