Kalljästa grötfrallor

koket.se
Kalljästa grötfrallor
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kalljästa grötfrallor

10 ingredienser

1 h + tid i kyl

Att baka frallor på gröt är riktigt smidigt och gott! De här frallorna jäser i kylen över natten så att du kan få nybakade frallor till frukost nästa dag.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck

Havregrynsgröt

  • 4 dl havregryn
  • 7 dl vatten, kallt
  • 100 g smör

Bröd

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, kall
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl honung
  • ca 18 dl vetemjöl

Garnering

  • mjölk
  • blandade frön (havregryn, sesamfrön och blå vallmofrön)

Gör så här

Havregrynsgröt

  1. Koka upp havregryn och vatten i en kastrull till en gröt.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Låt smöret smälta ihop med gröten.
  3. Låt sedan gröten svalna.

Bröd

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Tillsätt mjölk, gröt, salt, honung och tre fjärdedelar av vetemjölet.
  3. Arbeta degen på medelhastighet i en köksassistent eller med en elvisp med degkrokar.
  4. Arbetar ner resterande mjöl och arbeta degen i 5-10 minuter.
  5. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.
  6. Ta ut degen från kylen och forma 20 lika stora runda frallor. Lägg frallorna på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Låt frallorna jäsa i 30 minuter under bakduk i rumstemperatur.
  8. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.

Garnering

  1. Pensla frallorna med mjölk och strö över frön. Även havregryn, blå vallmofrön eller annan valfri topping blir gott.
  2. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.