Jordgubbssylt

Jordgubbssylt
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Jordgubbssylt

3 ingredienser

1 h

”Vågar jag påstå att den här sylten är som sommar på burk? Ja, jag gör nog det! Hälften av jordgubbarna är från en jordgubbs- och flädersaft där dem fått ligga i blöt med flädern ett par dagar, och istället för att kasta dem så har jag gjort en sylt som får med sig smak från blommorna. ” /Alexander Pelli
Recept på saften hittar du här >>

Tips! Vill du göra en enkel jordgubbssylt? Byt ut dem saftade jordgubbarna till vanliga och hoppa över saftkoncentratet så får du en jättegod och enkel jordgubbssylt! Tillsätt lite citronzest också så får du till det där lilla extra.
Skulle sylten brännas vid i botten så kan du enkelt bara hälla över all sylt i en ny kastrull, skrapa inte i botten bara, och fortsätta koka upp din sylt i den nya kastrullen.

Ingredienser

portioner sats
  • 400 g saftade jordgubbar (en saftsats)
  • 400 g jordgubbar (svenska och ekologiska) [8 dl]
  • 400 g strösocker [4,4 dl]
  • 120 g citronsaft, färskpressad [1,2 dl]
  • 74 g saftkoncentrat från jordgubbs- och flädersaften (0,74 dl)

Gör så här

  1. Lägg allt i en kastrull och låt stå i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 100 grader och ställ även in en tallrik i frysen eller kylen, den kommer att användas senare.
  3. Koka upp allt i kastrullen och ställ in dina glasburkar i ugnen, låt dessa stå där tills du ska använda dem.
  4. Koka ingredienserna till sylten i ca 20-30 minuter, skumma av eventuellt skum med en sked.
  5. När sylten känns redo gör du ett syltprov på den kalla tallriken. Genom att lägga lite sylt på den kalla ytan ser du snabbt på konsistensen om den är klar.
  6. Häll upp sylten i dina varma burkar och stäng locket, vänd dem upp och ner för att ingen luft ska komma in.
  7. Kan förvaras i rumstemperatur.