Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås

Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås

Av: Johnny Johansson

Från: Nyhetsmorgon

28 ingredienser

1h 10 min

Ugnsstekt kycklingfilé med krämig äppel- och mandelpotatis och fänkålssallad. Serveras med en god rödbetssås med balsamico.

Den här kycklingrätten blev årets Nationalrättsvinnare 2004. Juryns motivering var: En harmonisk komposition, byggd på klassiska svenska råvaror, där färg och smak samverkar till en fulländad måltidsupplevelse.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Rödbetssås

  • 250 g rödbeta, skalade
  • 100 g rödlök, skalad
  • 1 msk farinsocker
  • 4 dl kycklingfond, kraftig
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

potatis

  • 400 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g äpple, skalat
  • 50 g brännvinsost
  • 50 g gul lök
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk färsk timjan, repad
  • 1 dl rapsolja
  • 50 g smör
  • salt

Fänkålsallad

  • 1 fänkål
  • ca 50 g purjolök
  • ca 50 g morot, skalad
  • 0,5 dl rapsolja
  • flingsalt

Gör så här

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem gyllenbruna i smör.
  2. Lägg kycklingbrösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader tills innertemperatur är 72 grader (det tar cirka 30 minuter i en varmluftsugn - använd termometer).

Rödbetssås

  1. Riv rödbetorna på grova sidan av rivjärnet. Finhacka löken.
  2. Fräs rödbetor, lök, farinsocker och ingefära i smöret i en kastrull tills det blir mjukt, cirka 5-10 minuter.
  3. Tillsätt honung, balsamicovinäger och kycklingfond. Låt koka i cirka 15 minuter.
  4. Sila genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull och koka ihop såsen tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar.#

Potatis

  1. Skär mandelpotatisen i fina tärningar och råstek i rapsoljan tills den blir mjuk. Lägg sedan potatisen på papper och låt rinna av.
  2. Finhacka löken och skär äpplet i lika tärningar som potatisen. Fräs allt i smöret i en kastrull i ordningen lök, äpple, och sist potatisen, under någon minut.
  3. Vänd i riven brännvinsost, grädde och timjan. Smaka av med salt.#

Fänkålsallad

  1. Ansa fänkålen ifrån mittstocken och skär den i fina strimlor. Finstrimla moroten och purjolöken.
  2. Stek grönsakerna i rapsoljan, först fänkålen i någon minut, tillsätt sedan moroten och sist purjolöken. Det ska bli knaperstekt, men det är viktigt att purjolöken inte blir bränd. Salta salladen med flingsalt.#

Servering

  1. Lägg en knippa fänkålssallad på tallriken och placera kycklingbröstet snett ovanpå. Portionera potatisen snyggt vid sidan om och häll såsen vid sidan om kycklingbrösten.
Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås | Köket.se