Johans enkla rabarbersaft

1 h + 1 dygn
Johans enkla rabarbersaft
Foto: TV4
1 h + 1 dygn

Du behöver

  • 1,5 kg rabarber
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

Gör så här

  1. Skär rabarbern i mindre bitar. Jag brukar göra cirka 5 mm tjock skivor.
  2. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  3. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
  4. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
  5. Sila av (det funkar alldeles utmärkt med en finmaskig sil, det behövs inget tygnät).
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept