Ångkokt torsk med grädd- och citron kokta rotfrukter

Ångkokt torsk med grädd- och citron kokta rotfrukter
Foto: TV4
4

Du behöver

Fisk

  • 4 bitar färsk torskrygg à 150 g
  • 30 g salt
  • 3 dl vatten

Grönsaker

  • 0,25 st rotselleri, skuret i småbitar
  • 2 st knipplökar, det vita, nedskuret fint (spara det gröna)
  • 1 st citron, saften
  • 2 st morötter, skurna i 3 mm tunna skivor
  • 2 st palsternackor, skurna i 3 mm tunna skivor
  • 2 dl grädde
  • 2 msk finhackad gräslök

Tomater

  • 2 st tomater, skalade, skållade, urkärnade, tärnade
  • 2 st knipplökar, det gröna, skurna i finna skivor
  • 3 msk matolja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Krutonger

  • 1 skiva toastbröd, skuren i småtärningar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad timjan

Gör så här

  1. Fisk
    Blanda vattnet med saltet.
  2. Lägg i torskbitarna i 10 minuter.
  3. Ånga därefter torskbitarna till 50 graders innetemperatur.
  4. Grönsaker
    Koka rotsellerin och den finskurna vårlöken i lättsaltat vatten med ½ citron i. Det ska nästan bli mosigt.
  5. Häll av vattnet, om vätskan inte kokat bort när det är klart.
  6. Häll på grädden, låt koka till simmigkonsistens.
  7. Smaka av med peppar och eventuellt lite citron och salt.
  8. Blanda i gräslöken.
  9. Vid sidan om kokar du morot och palsternacka nästan mosigt de också.
  10. Tomater
    Blanda samman tomater, den gröna finstrimlade vårlöken och oljan.
  11. Smaksätt med salt och peppar.
  12. Krutonger
    Stek krutongerna gyllenbruna i olivoljan, sista 2 sekunderna ha i timjanen.
  13. Släng upp på rikligt med hushållspapper för att fettet ska rinna av.
  14. Vid servering
    Blanda rotselleri och morötter och lägg i botten av tallriken.
  15. Lägg på torsken med tomater och krutonger ovanpå.
    Servera omgående.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept