Äppelknyten med dubbel trubbel

ca 45 min
12 knyten
Äppelknyten med dubbel trubbel
Foto: tv4
Från Nyhetsmorgon

Äpple i mördegsknyte med socker och kanel. Enkelt och gott med äppelknyten till efterätt!

1 november 2013
Visa mer
ca 45 min
12 knyten

Du behöver

  • 12 syrliga äpplen
  • 1,5 dl socker
  • 3 tsk malen kanel
  • lite smör att toppa med

Pajdeg

  • 275 g smör
  • 275 g vetemjöl
  • ca 8 msk grädde

Till pensling

  • äggula
  • lite vatten
  • ca 10 sötmandlar, hackade
  • pärlsocker

Till servering

  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och ställ degen kallt.
  3. Skala äpplena och tag ur kärnhuset med en äppelpip.
  4. Degen kavlas ut på mjölat bakbord och skärs i 12 stora rutor. Ställ ett äpple på varje degbit.
  5. Blanda socker och kanel och fördela blandningen i kärnhushålet. Toppa med en klick smör.
  6. Svep degen om äpplena och förslut hålet på toppen. Lägg ner knytena i muffinsformar.
  7. Pensla med uppvispad äggula blandad med lite vatten. Strö på hackad mandel och pärlsocker.
  8. Sätt in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter. Serveras dina äppelknyten ljumma med vaniljsås och vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept