Bajan Fish Cakes med Hot Dip

Bajan Fish Cakes med Hot Dip
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 3 hg kabeljo
  • 1 st liten gul lök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st ägg, lättvispat
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 dl salladslök, finhackad
  • 1 msk färsk timjan eller mejram
  • Svartpeppar, efter smak
  • olja, till fritering

Hot dip

  • 1 del ketchup
  • 1 del Tiger Sauce (eller annan Karibisk/Kreolsk Pepper Sauce)
  • 0.5 del majonnäs

Gör så här

  1. Lägg kabeljon i en skål med kallt vatten medan du tar fram, hackar och mäter upp resten av ingredienserna.
  2. Fräs den gula löken mjuk i lite olja och låt svalna.
  3. Koka upp vatten i en tillräckligt stor kastrull för att rymma kabeljon, lägg i fisken och låt koka i 5 minuter.
  4. Häll av vattnet, häll på nytt vatten och låt koka upp igen, låt koka 5 min till. Nu bör fisken vara avsaltad, smaka på den.
  5. Tycker du den är för salt, gör om proceduren en gång till.
  6. Häll av vattnet och spola fisken i kallt vatten, dra av skinnet och flaga fisken i bitar, kolla efter eventuella små ben.
  7. Blanda mjöl och bakpulver i en rymlig bunke, häll i mjölk och vatten och ägget.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna inklusive fisken och rör försiktigt till en slät smet.
  9. Konsistensen ska vara stabbig, om du lyfter en sked av blandningen ska den ej glida av på egen hand - den ska dras av, av en annan sked.
  10. Hetta upp neutral olja i en fritös eller tjockbottnad gryta - kolla temperaturen med en liten bit bröd som snabbt ska bli gyllenbrun efter sitt dopp!
  11. Droppa ett matskedblad frityrsmet i taget, puffa på med 1 annan sked.
  12. Är smeten för lös, rör i ett par matskedar mjöl till - är den för hård, rör i en matsked mjölk eller två.
  13. Fritera några i taget tills de är gyllenbruna, de behöver vändas.
  14. Storleken ska vara som ett halvt ägg.
  15. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept