Yalla yalla - utvalda läckerheter från Libanon

Yalla yalla - utvalda läckerheter från Libanon
Foto: TV4

Jeans läckra mezetallrik med tabouleh, hemlagad hummus, grillad halloumi, sucuk och falafel. Kikärtorna behöver ligga 6 timmar i blöt innan de kokas.

Dryck
6666 Semillion från Santa Carolina i Chile.

Jean och Gabi lagade även

Ungersk gryta med klimp


Ungersk färskostpannkaka






Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 februari 2011
Visa mer
8

Du behöver

Tabouleh

  • 1 dl bulgur
  • 500 g bladpersilja
  • 4 st tomater
  • 2 st liten gul lök (eller 1 knippe salladlök)
  • 1 dl olivolja
  • saften av ca 3 citroner
  • 1,5 tsk salt
  • Svartpeppar efter smak

Hemlagad hummus

  • 100 g Kikärtor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 tsk olja
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk naturell yoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Falafel med polenta

  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 100 g polenta
  • 1 dl riven ost
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, malen
  • 2 pkt falafel
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk hackad persilja

Övrigt

  • inlagd saltad majrova, till falafeln
  • grillad halloumi
  • Sucuk (kryddig korv), tunna skivor

Gör så här

  1. Tabouleh
    Låt bulguren vila i citronsaften medan du jobbar med andra Ingredienser så att kornen sväller.
  2. Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda ihop.
  3. Häll bulguren med citronsaften, olivolja, salt & peppar och blanda väl!
  4. Hummus
    Häll 100 g blötlagda kikärter i en kastrull och täck med så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker ärterna.
  5. Tillsätt 2 vitlöksklyftor i kokvattnet.
  6. Koka ärterna mjuka i ca 30 min.
  7. Låt ärterna kallna i vattnet.
  8. Häll över ärterna med spadet och vitlöken i en matberedare och kör till en slät massa.
  9. Tillsätt efterhand olja, färskpressad citronsaft, naturell yoghurt, salt och vitpeppar.
  10. Falafel med polenta
    Koka upp buljongen, vispa ner polentan och låt sjuda i 15 minuter till krämig konsistens.
  11. Rör ner osten och smaka av med kryddor.
  12. Stek falafeln genomvarm på svag värme i olja. Strö över persilja.
  13. Övrigt
    Skär halloumin i snygga skivor och lägg den på grillen, 2–3 minuter på varje sida. En grillpanna i teflon passar utmärkt att steka ost i!
  14. Skär korven i tunna skivor, antingen på bredden eller på längden, stek cirka 2 min på varje sida.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept