Krämig svampsoppa med sting och vitlöksbröd

15 min
4
Krämig svampsoppa med sting och vitlöksbröd
Foto: TV4

Krämig svampsoppa med champinjoner och kantareller. Smaksätts med sherry och tabasco. Servera ett gott vitlöksbröd till.

Dryck
Till svamp passar det bra att servera ett vitt vin med fatkarak¬tär. Här rekommenderas Nederburg Winemaster’s Reserve Chardonnay 2012 som har en torr smak med inslag av ananas, melon och citrus samt välintegrerade fattoner. Art.nr: 86298 (bs) Ursprung: Sydafrika
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 september 2014
Visa mer
15 min
4

Du behöver

Soppa

  • 200 g champinjoner, hackade
  • 50 g kantareller, hackade
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 3 msk mjöl
  • 1 svampbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 1 msk sherry
  • 2 msk persilja
  • tabasco efter smak

Vitlöksbröd

  • 1 lantbröd delat i över och underhalva
  • 75 g smält smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk persilja

Gör så här

  1. Soppa
    Smält smöret i en stor kastrull. Fräs löken blank.
  2. Blanda i svampen och koka in det mesta av vätskan. Pudra över mjölet och rör hela tiden.
  3. Häll i mjölk och grädde, försiktigt och under omrörning i början så det inte blir klumpar. Avsluta med sherry och svampbuljong.
  4. Blanda i persiljan. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Smaka av med tabasco.
  5. Vitlöksbröd
    Blanda smält smör, olja, persilja och pressad vitlök. Fördela blandningen över ena brödhalvan. "Rosta" i ugn 200 grader till brödet får gyllenbrun färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept