Italiensk frittata med svamp och potatis

Italiensk frittata med svamp och potatis
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Italiensk frittata med svamp och potatis

10 ingredienser

45 m

Italiensk potatisomelett! Frittata är perfekt som vardagsmiddag. Mättande, enkelt och supergod både som varm eller kall!

Se & gör Sandras frittata med kikärtor, soltorkade tomater och basilika!

Ingredienser

portioner
  • 2 rödlökar, hackade
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl svamp, hackad
  • 3 potatisar, kokta
  • 6 ägg
  • 0,75 dl crème fraîche
  • 0,5 dl persilja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl cheddarost (eller gruyére, riven)
  • rökt paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler i den övre delen.
  2. Stek den hackade löken i en rymlig ugnsfast stekpanna, gärna i gjutjärn, tills den är mjuk men inte brynt, lägg sedan i den hackade svampen och låt den steka tills all vätska kokat bort. Dela potatisen i mindre bitar och lägg ner även den och fördela allt jämnt i pannan.
  3. Blanda ägg, crème fraiche, persilja (spara lite till servering), salt och nästan all ost i en bunke och häll det över den stekta fyllningen i pannan. Vicka på pannan så att fyllningen fördelas jämnt och rinner ner i alla utrymmen.
  4. När äggen börjar sätta sig, efter ca 5 minuter så ska frittatan in i ugnen och stå där i ca 30 minuter. Innan dess strör du över den sista osten.
  5. Frittatan är klar när den är fast men inte hård, ta då ut den och låt den svalna en aning. Strö över en lite rökt paprikapulver för en riktigt höstig och värmande känsla och även den resterande persiljan, vilken lyfter frittatan.
  6. Ät frittatan med en gång med en grönsallad med lite olivolja och vinäger på eller spara den i kylen till dagen efter, den är lika god varm som kall.