Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor
Foto: TV4

Det är lätt och roligt att lägga in egna rödbetor. Riktigt små rödbetor kan du lägga in hela, större skivas först. Pepparroten fungerar både som smakgivare och som konserveringsmedel.

17 augusti 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 2 kg rödbetor
  • 1 liter kokspad
  • 2,5 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl strösocker
  • 10 kryddnejlikor
  • 0,5 msk vitpeppar
  • 3 cm pepparrot

Gör så här

  1. Skala och skiva pepparroten. Skölj och borsta rödbetorna väl. Skalet och rotspetsen ska vara kvar. Koka dem nätt och jämnt mjuka, 20-40 minuter. Känn med en provsticka om de är klara.
  2. Häll av och ta vara på kokvattnet. Spola rödbetorna under kallt vatten och skala dem. Skiva stora rödbetor, låt de små vara hela.
  3. Koka upp kokspad, ättiksprit, strösocker, kryddnejlikor och vitpepparkorn till lagen. Låt rödbetorna få ett uppkok i lagen. Ta upp rödbetorna. Varva dem med pepparrot i en burk. Koka ihop lagen i 3-4 minuter. Häll den över rödbetorna och sätt på lock.
  4. Förvara burkarna svalt. Efter ett dygn är rödbetorna klara att äta. De håller sig minst ett halvår.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept