Inkokta grisfötter

Inkokta grisfötter
Foto: TV4

Grisfötter är en gammal klassisk rätt på julbordet. Oftast serveras de kalla med sitt stelnade spad som gelé. De är väldigt goda att äta varma, direkt när de är färdigkokta. Blir det grisfötter över efter julbuffén kan de lagas griljerade.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 5 färska grisfötter
  • 1 medelstor gul lök
  • några kryddpepparkorn
  • 1 msk salt/ liter vatten
  • Bouquet garni:
  • 0,5 purjolök, det gröna
  • några persiljestjälkar
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • bomullsgarn

Gör så här

  1. Be att få grisfötterna kluvna på längden i charkdisken. Sved bort eventuella hår, skrapa dem väl och ta bort lösa broskbitar. Blötlägg grisfötterna ett par timmar, byt vatten ett par gånger. Knyt ihop purjo, persilja, timjan och lagerblad med bomullsgarnet.
  2. Lägg grisfötterna i en gryta och häll på så mycket kallt saltat vatten att det precis täcker. Koka upp, skumma och lägg i kryddpepparkornen, löken och bouquet garni. Sjud på svag värme tills de är välkokta och benen börjar lossna (ca 2 timmar).
  3. Ta upp grisfötterna ur grytan och lägg dem i en skål (ta bort ben som lossnat) och sila spadet över dem. Låt dem kallna i spadet, som stelnar. Servera grisfötterna kalla med sitt stelnade spad som gelé och med inlagda rödbetor.
  4. Tips: Överblivna grisfötter kan senapsgriljeras. Skär bort benen och bre senap på grisfötterna. Vänd dem i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i smör på svag värme. Servera med kokta ärter och potatispuré.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept