Fänkålsgravad lax med parmesansås

Fänkålsgravad lax med parmesansås
Foto: TV4

En förrätt som är enkel att göra, men som tar lite tid för att smakerna ska kunna komma till rätta. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet räcker till 6-8 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 oktober 2008
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken

Du behöver

  • 1 kg lax med skinn men utan ben
  • 0,75 dl salt
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 0,5 msk fänkålsfrön
  • 0,5 msk krossade enbär
  • 1 msk grovkrossade korianderfrön
  • rivet skal av en citron
  • rivet skal av en apelsin
  • 1 st litet finstrimlat fänkålshuvud
  • 0,5 dl pernod

Parmesansås

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 2 tsk flytande honung
  • 4-5 msk pernod
  • saften av ½ lime

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor. Gnid in laxen, lägg på fänkål och droppa över pernod.
  2. Lägg ihop laxsidorna och lägg på folie.
  3. Lägg på lätt tyngd och ställ svalt minst två dygn. Vänd var tolfte timme.
  4. Torka rent och skär i skivor. Servera med parmesansås
  5. Parmesansås: Vispa ihop alla ingredienser och låt såsen stå och ”mogna” minst ett par timmar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept