Fänkålsgravad lax med parmesansås

Fänkålsgravad lax med parmesansås
Foto: TV4

Fänkålsgravad lax med parmesansås

Av: Ingella Arwidsson

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

En förrätt som är enkel att göra, men som tar lite tid för att smakerna ska kunna komma till rätta. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet räcker till 6-8 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 1 kg lax med skinn men utan ben
  • 0,75 dl salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • 0,5 msk enbär, krossade
  • 1 msk korianderfrö, grovkrossade
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 litet finstrimlat fänkålshuvud
  • 0,5 dl pernod

Parmesansås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • 2 tsk honung, flytande
  • 4-5 msk pernod
  • 0,5 limefrukt, saften av

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor. Gnid in laxen, lägg på fänkål och droppa över pernod.
  2. Lägg ihop laxsidorna och lägg på folie.
  3. Lägg på lätt tyngd och ställ svalt minst två dygn. Vänd var tolfte timme.
  4. Torka rent och skär i skivor.
  5. Servera med parmesansås
  6. Parmesansås: Vispa ihop alla ingredienser och låt såsen stå och ”mogna” minst ett par timmar.