Hummersås och -soppa

Hummersås och -soppa
Foto: TV4

Hummersås och -soppa tillreds precis på samma sätt, såsen är bara mer koncentrerad. Av detta recept blir det lagom en sås till 4 personer. Vill du ha soppa späder du ut med fiskbuljong eller grädde till önskad volym, späder man med 4 dl räcker det till soppa för 4 personer. Både soppa och sås bör vara ordentligt kryddade med peppar, men försiktigt saltade. En god regel är att bjuda den mäktiga hummersoppan i små portioner. Använd gärna varma soppskålar.

26 januari 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 3-4 levande hummrar
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl tomater, krossade
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Tvätta humrarna väl. Stick dem i huvudet så att de dör. Klyv kropparna och krossa klorna. Ta bort magen och tarmarna, men spara det gröna, som egentligen är hummerns lever och finns i skölden. Skär hummerstjärtarna med skal i stora bitar. Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Rör ihop den gröna levern med redningen.
  2. Skär morot och selleri i tärningar. Hacka löken. Hetta upp olja i kastrullen. Lägg ner hummerbitarna och klorna. Låt dem svettas tills de får sin röda färg. Tillsätt konjak och flambera. Blanda i tomatpuré, grönsakstärningarna, vitlöken och krossade tomater. Krydda med salt, peppar och kajennpeppar. Fyll på med fiskbuljong och vitt vin. Lägg på ett lock och låt koka i ca 15 minuter.
  3. Ta upp hummern, ta ut allt kött och skär det i bitar. Lägg köttet i en karott och håll varmt. Krossa skalen och lägg tillbaka dem i buljongen. Låt koka i högst 20 minuter. Sila och koka ihop något. Klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens. Låt sjuda några minuter till. Smaksätt med salt (försiktigt), svartpeppar, kajennpeppar och citronsaft. Häll såsen över hummern. Strö över hackad persilja före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept