Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

19 ingredienser

30 m + 8-12 h

Mustig gryta på högrev som serveras med rotselleripuré, rostad rotselleri och picklad silverlök.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 kg högrev
  • 2 morötter
  • 3 lökar (valfria)
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 5 dl rött vin
  • vatten
  • salt
  • smör

rotselleri

  • 2 rotselleri
  • 2 msk smör
  • salt

Inlagd lök

  • 3 silverlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Tillbehör

  • 1 bröd (limpa)
  • rädisa
  • persilja
  • rölekka

Gör så här

Dag 1

  1. Sätt ugnen på 85 grader.
  2. Skär ner högrevet i fyra lika stora bitar. Bryn köttet i en het stekpanna så att den får färg. I en kastrull eller gryta som klarar ugn, lägg ner det brynta köttet, skalad och grovt hackad lök samt morot, timjan och vinet. Täck sedan allt med vatten och ha i en rejäl nypa salt. Koka upp på spis och ställ sedan in hela kastrullen i ugn övernatten ca 8-12 h (OBS: köttet måste vara helt täckt med vatten, ha gärna på aluminiumfolie eller lock).
  3. Koka upp 1-2-3 lagen, dela silverlökarna i 8 bitar och slå på lagen. Låt svalna, ställ sedan in i kyl.

Dag 2

  1. Ta ut grytan från ugnen och sätt ugnen på 160 grader. Köttet ska vara mört och falla isär (om det inte gör det, sätt grytan på spisen och koka högrevet ytterligare någon timme).
  2. Ta ut köttbitarna, spara vätskan genom att sila av den, gör dig av med morötterna och löken. Reducera sedan vätska på spis tills en tredjedel kvarstår, det tar ca 15 min. Eller tills såsen smakar bra och har tjocknat något. Lägg sedan i köttbitarna i såsen och stäng av värmen.
  3. Skala rotsellerin och hacka ner en av dem i små tärningar, lägg tärningarna i en kastrull med saltat vatten och koka upp. När de är mjuka, sila av (spara lite av vätskan) och mixa rotsellerin tillsammans med lite av vätskan med stavmixer eller blender, smaka av med salt och smör.
  4. Den andra rotsellerin delas i grova bitar och rostas i ugn med lite olja och peppar. 160 grader i ca 20 min.
  5. Innan servering koka upp köttet och ha i en klick smör. Servera sedan.