Poons köttskola

Om Poons köttskola Styckningsscheman

Julskinka med päron och rostade fänkålsfrön

1 julskinka ca 30 m

Med rostade fänkålsfrön och päronskivor blir din griljerade julskinka både godare och vackrare.

Börja laga »

Köttbullar med rödbetor och västerbottensost

4 30 m

Läckra köttbullar som görs på nötfärs, rödbetor och västerbottensost. 

Börja laga »

Enbär- och cognacsgravad oxfilé

10 portioner som buffé eller förrätt 1,5 dygn

Tunt skivad oxfilé som marinerats med enbär och cognac. Lyxigt tillbehör på julbordet.

Börja laga »

Revben med smak av jul

4 35 m

Härligt goda och möra revben med smak av honung, nejlika och apelsin. Det perfekta tillbehöret på julbordet.

Börja laga »

Senapsbakad och ölkokt saltrulle

8 - 10 bufféportioner 3 dygn

Saltrulle kokt i öl och sedan griljerad med senap är ett spännande komplement till den klassiska julskinkan.

Börja laga »

Pumpapaj med bacon och purjolök

4 40 m

Matig filodegspaj fylld med rostade butternutpumpa, knaprigt bacon och purjolök. Lika god varm som kall!

Börja laga »

Kanel- och fikonbakad lammstek

4 - 6 4 h

Kaneldoftande lammstek med ben tillagas i ugn och serveras med rostade rotfrukter.

Börja laga »

Julgryta med fransyska

4 45 m

Kryddig köttgryta med smak av apelsin och kryddnejlika. Serveras med rostade morötter och potatis.

Börja laga »

Orientaliska lammfärsbullar

4 30 m

Läckra lammfärsbullar med mynta och sumac serveras tillsammans med en fruktig grynssallad. Serveras rätten som en del av ett julbord räcker den till 10 portioner.

Börja laga »

Pot au feu med rotfrukter, lök och kryddig lammkorv

Mustig och varm korvgryta med massor av rotfrukter. Serveras med enkel senapskräm.

Börja laga »

Apelsin- och timjankorvar med sting

20 - 30 mindre korvar 1 h + 12 h

Makalöst god fläskkorv som görs på fläskkarré och späck. Apelsin och timjan sätter fin smak.

Börja laga »

Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple

4 40 m

Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med syrade äpplen.

Börja laga »

Halla gårds knapriga fläsksida med svål

20 portioner som tilltugg

Knaprig fläsksida kryddad med kanel, lök och enbär. Perfekt plockmat till glöggen.

Börja laga »

Poons julköttbullar

4 20 m


Kalvfärsbullar med salvia, lök och kanel. Ett roligt alternativ till de klassiska köttbullarna på julbordet.

Börja laga »

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Jag har aldrig varit på Gotland förut, så jag blev rätt häpen över hur vackert landskapet faktiskt var. Relativt platt med mycket skog och buskområden, någonting med det tilltalar mig väldigt mycket.

Titta på klippet »

Nors köttfärs

4 1 h

Enkel köttfärssås som görs på nöt eller lamm. Morot och grädde i såsen gör den extra saftig och god.

Börja laga »

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Filip möter på resan. Här delar köttbonden Elof Nilsson från Nors och Bäcks gård med sig av sina tips om lamm- och nötkött.

Läs mer »

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Titta på klippet »

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Titta på klippet »

Crispy beef

4 30 m

Härligt sega och krispiga strimlor av fransyska serveras tillsammans med en sötsursås och nykokt ris.

Börja laga »

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Titta på klippet »

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han föredrar vakuumförpackat kött.

Titta på klippet »

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk odling och naturbetesmark där det går får och Charolais-kor. Nors gård ligger i ett naturreservat vilket gör verksamheten lite speciell. Elof berättar här om djuren och vilket kött de producerar.

Läs mer »

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård. Köttbonden Elof Nilsson och sambon Maude tog över den 2003 men sedan 2010 har de faktiskt en gård var då paret investerade i gården Bäcks. De driver allt som en helhet tillsammans och här produceras lamm- och nötkött som dessutom håller landskapet öppet.
– Vi driver allt som en helhet men ville vara jämställda och har nu en gård var, säger Elof.

Läs mer »

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Titta på klippet »

Hemgjord köttfond

3-4 h

I detta recept väljer du själv vilken smak du vill ha på fonden. Kyckling, lamm, kalv eller ox.

Börja laga »

Möra lammracks med lökpuré

4 1 h

Supermöra lammracks serverad med en bädd av späda lönnblad, lökpuré, zucchini och salladslök

Börja laga »

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

Titta på klippet »

Charktallrik för två

2 15 m

Lyxig tallrik med flera olika slags charkuterier, frukt och grönt samt krämig potatissallad.

Börja laga »

Lammgryta från Bessinge

6 1 h

Gräddig lammgryta med kantareller, morötter och rönnbärsgelé.

Börja laga »

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland annat Magnus Jönsson i Östra Sallerup i Skåne. Magnus växte upp i ett vanligt villakvarter men har alltid gillat lamm. Nu är han inte bara en lammbonde utan talesman för branschen och har byggt upp en verksamhet där allting hänger ihop.

Läs mer »

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poon svenska köttbönder. Här delar lammbonden Magnus Jönsson i Östra Sallerup och Bessinge med sig av sina bästa tips om lammkött.

Läs mer »

Lammlägg med ratatouille

4 1 + 8 h

Ett långkok på en av min favoritdel av lammet, lägget. Serveras tillsammans med en otroligt enkel ratatouille, grillad lök och mynta blommor. /Filip

Börja laga »

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönsson och hans lammgård Östra Sallerup och Bessinge. Magnus är dessutom ordförande i svenska fåravelsförbundet och vet en hel del om lamm och lammkött.

Läs mer »

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann och Tomas Persson på Tolånga Gård. De driver egen krog och köttbutik på den skånska myllan. Här delar köttbonden och Svart Angus-experten Tomas med sig av sina bästa tips om kött.

Läs mer »

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Svart Angus-kött. Tomas Persson driver gården med sin fru Ann.

Läs mer »

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolånga i Skåne har slutit cirkeln med egen köttbutik och krog. I köttdisken i butiken och på krogens meny finns gårdens eget kött. Kan det bli mer lokalt producerat än så? Filip Poon stannar till på sin resa bland svenska gårdar och får här en gedigen lektion i kött.

Läs mer »

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar och springer i hagen. Det finns en lekfullhet i djuren som är så rolig att se.

Läs mer »

Lammrullad med björkblad

4 1 h + 8 h

En härligt aromatisk rullad av lammbringa med björkblad. Serveras med ugnsbakad morot, rotselleri och svartrot.

Börja laga »

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

6 30 m + 8-12 h

Mustig gryta på högrev som serveras med rotselleripuré, rostad rotselleri och picklad silverlök.

Börja laga »

Bräserade grislägg

4 30 m + 8 h

Sönderfallande och mört grislägg, också kallad pork knuckle, serverad med riven pepparrot, senap och en härlig fänkålssallad.

Börja laga »

Klibbiga revben

4 1 h 30 m

Klibbiga och härligt möra revben med smak av Kina. Dessa måste du testa! /Filip

Börja laga »

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en hel del om charkuterier nu i Poons köttskola en resa bland svenska gårdar och ger här sina bästa tips på hur du kan få fram det lilla extra av råvarorna.

Läs mer »

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-kor och betar fritt på hagarna året om. Det är verkligen en fröjd att se dem. Landskapet runt omkring är otroligt vackert. Kornas päls blänker i solen och man blir faktiskt lite varm i kroppen när man ser djuren.

Läs mer »

Rostbiffmacka med hemgjord majonnäs, rostad lök och gurka

10 2 h

Matig macka med rostbiff och majonnäs. Perfekt på picknicken eller som enkel mat till många.

Börja laga »

Skinkstek från Äs

6

Klassisk skinkstek med gräddsås, gelé och potatis.

Börja laga »

Dagnys kassler

4 30-40 m

Gammelmoster Dagnys kasslerrecept, serverad med en härlig skysås, pressgurka, morötter och kokt potatis.

Börja laga »

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander på Äs gård i Västerås. Hon lärde Filip en hel del om att föda upp grisar och här är hennes bästa tips om kött.

Läs mer »

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kommit till Äs gård utanför Västerås. Där Jeanette Elander föder upp grisar. Här berättar hon om gården och grisköttet man producerar.

Läs mer »

Långkokt grissida

4 1 + 8 h

Långbakad grissida serveras med morotspuré och ugnsrostade palsternackor och morötter.

Börja laga »

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fredrik på Äs gård utanför Västerås. Här föder man upp grisar och Fredriks familj har haft gården i generationer, men för Jeanettes del började bondelivet med ett stort djurintresse hemma i Småland. Hon träffade Fredrik på en utbildning utanför Linköping och en tid därefter flyttade de in på Viggby, där de numera bedriver smågrisuppfödning.

Läs mer »

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär nya kläder och tvättade skor. Det är för att förhindra sjukdomsspridning mellan gårdarna, ett fint och väldigt enkelt sätt att förhindra att sjukdomar sprids. Den här gången befinner vi oss på Äs gård strax utanför Västerås och bonden Jeanette Elander är en extremt passionerad människa.

Läs mer »

Flankstek med gremolata och rucola

4 20 m

Grillad flankstek serveras med olivgremolata samt en enkel rucolasallad med fetaost och marinerad lök.

Börja laga »

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Titta på klippet »

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader?
...spagetti och köttfärssås är svenskarnas vanligaste middag?

Läs mer »

Nysäters stek i lergryta

4 2 h

Saftig rostbiff som tillagas tillsammans med lök, vitlök och morötter i lergryta

Börja laga »

Fläskkarré med fänkål, äpple och yoghurtdressing

4 30 m

En härlig, fräsch rätt med rena smaker. Mör fläskkarré serveras med äpple- och fänkålssallad samt en enkel yoghurtdressing.

Börja laga »

“Köttet ska alltid spela huvudrollen”

Bondens bästa tips om kött

Läs mer »

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården?
– Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjurkalvarna av mjölkrasdjur från mjölkbönder i vår närhet, det är vår affärsidé. Vi odlar egen vall och spannmål som blir foder till våra egna djur, sedan kör Daniel även lite entreprenad med våra maskiner.

Läs mer »

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Titta på klippet »

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att leva bondelivet. Att få leva med djur och skapa sin egen arbetssituation med hela familjen.
– Livet på Nysäter är vår vision av hur vi vill leva och försörja oss och våra barn, säger Elin Bergström som är den tredje köttbonden Filip Poon möter på sin resa bland svenska gårdar.

Läs mer »

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar?
...39 % av det griskött som vi äter i Sverige är importerat och kommer i första hand från Tyskland och Danmark?

Titta på klippet »

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Tina.

Titta på klippet »

Poon åker traktor för första gången

"Det här är sjukt coolt"

Titta på klippet »

Hamburgare på falukorv

4 30 m

Gör färs av falukorven, sätt smak på den med vitlök och persilja och forma den till hamburgare. Servera falukorvshamburgaren med varmt bröd, syrad lök, sallad och en superenkel sås. 

Fördelen med att mixa korven till färs är att du kan göra din egen smaksättning. Ta i lite chili om du vill ha mer hetta, med mynta och lite rivet citronskal blir det mer friskhet.

Börja laga »

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

Läs mer »

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran?
– Jag tycker att rapsgrisen är lättare att steka och lyckas med i matlagningen än vanligt fläskkött. Det är lättare att få den mör och en del säger att det finns en lite nötigare smak. Jag tycker man kan känna igen rapsoljans smak och doft när man steker kött från mina rapsgrisar.

Läs mer »

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm och strö? Bonden Anders lär Filip mer om livet som grisbonde.

Titta på klippet »

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunnarssons Halla Gård i Västergötland. Här föder han upp de populära rapsgrisarna, och den utrotningshotade gamla lantrasen Linderödsgris är med i projektet exceptionell råvara som använts i Årets kock.

Läs mer »

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta just Tina?

Titta på klippet »

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, Anders Gunnarsson tog och välkomnade oss med öppna armar till både sin gård, men också till sitt hem. Det första intrycket jag fick av gården var den perfekt krattade infarten, det nyklippta gräset och vackra rödvita husen omkring.

Läs mer »

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt och trådigt.

…det finns två av samma styckningsdetalj på varje djur, utom njurtappen som är en? Två biffrader, två fransyskor och två filéer.

Titta på klippet »

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppdraget.

Titta på klippet »

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött?
– Därför att i Sverige har vi så goda möjligheter att föda upp djur på ett sätt som är både bra för djuren och miljön, köttet blir av en fantastisk kvalitet. Om fler skulle välja svenskt när de ska äta kött kan vi ta ännu bättre hand om naturen, hålla den öppen med biologisk mångfald och få fram mer kött med underbar kvalitet.

Läs mer »

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

4 45 m

Köttbullar gjorda på fin nötfärs serveras med gräddsås, potatismos med västerbottensost och rårörda lingon.

Börja laga »

Äventyret har börjat!

När jag var yngre hade jag hela tiden på mig gummistövlar, jag vägrade att ta av dem, och jag minns hur mamma försökte med olika knep få mig att byta skor, framförallt när det var mitt i sommaren då solen sken och jag hade valt stövlar att gå i. Men jag stormtrivdes verkligen i stövlarna som var mina springskor - mina superskor.

Läs mer »

Helstekt entrecôte med löksky

4 1 h

Helgrillad entrecôte med en djup och smakrik löksky samt ugnsrostad potatis och morötter.

Börja laga »

”Fler borde upptäcka högrev – det är som vardagsentrecôte”

På Grindtorps gård föder man upp rasen Highland Cattle som får växa långsamt och blir ett smakrikt kött. De slaktas när korna är tre år gamla och köttet säljs sedan färdigpackat i köttlådor direkt till konsumenter. Titti berättar mer om nötkött av Highland Cattle.

Läs mer »

Två kor i 40-årspresent – nu är hon köttbonde

När Titti Jöngren var liten sa hon; ”Jag ska bli bonde”. I förorten där hon bodde skrattade folk åt henne. Så hon gör bankkarriär, bor på Kungsholmen, jobbar mycket, tjänar bra och ägnar för lite tid åt sin häst.
– Men jag har alltid älskat kor, säger Titti, jag började jobba med hästar istället för på bank och gick en dag över till gården i närheten för att lära mig mer om kor. Och där stod tjugosjuårige Lennart med sina mjölkkor – det blev dubbel kärlek vid första ögonkastet och här är vi nu.

Läs mer »

Jag ska ut på äventyr!

Genom att besöka olika bondgårdar runt om i Sverige kommer jag att skaffa mig inspiration och vidga min kunskap om det svenska köttet. Jag kommer att laga gott käk och förhoppningsvis få er där hemma att bli inspirerad. Så följ med på resan, start den 6 september.

Titta på klippet »

Ny innehållssatsning om kött med Filip Poon

Kocktalangen Filip Poon, känd från TV4, kan laga mat, nu vill han veta mer om var den kommer ifrån. I en kunskapsresa till svenska köttgårdar från norr till söder kommer Filip besöka svenska köttbönder och förmedla deras kunskap om kött. Följ hela resan här på recept.nu.

Läs mer »