Halstrad laxsashimi

30 m
4
Halstrad laxsashimi
Foto: TV4

Halstrad, marinerad lax serveras med tunt skivad rättika och friterad romanesco.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

7 april 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 200 g lax (som kan ätas rå)
  • 0,5 rättika
  • 1 romanesco, knopparna
  • olja, till fritering
  • 1 tsk sesamfrön, rostade

Marinad till lax

  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 tsk gin
  • 0,5 tsk ättikssprit
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 små grön chili, hackade
  • 1 brunt päron, rivet

Marinad till rättika

  • 1,5 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till laxmarinaden och lägg ner laxen (hel). Låt ligga minst 30 minuter.
  2. Skala rättikan och hyvla med en potatisskalare och lägg ner i marinad i 10 minuter.
  3. Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek laxen snabbt på alla kanter, låt svalna.
  4. Hetta upp olja till 180 grader och fritera romanescoknopparna.
  5. Badda in laxens yttre sidor med sesamfröna. Skär sedan upp laxen i 5 mm bitar.
  6. Servera laxen med rättikan, den friterade romanescon samt såsen (silade marinaden).
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept