Toscansk söndagsstek med trädgårdsmästarens tillbehör

45-50 min
4
Toscansk söndagsstek med trädgårdsmästarens tillbehör
Foto: TV4

Vitlöks- och rosmarinstekt fläskytterfilé med ugnsrostad potatis, chilikryddad spenat samt kikärtspuré.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Rosso di Montefalco artikelnr: 70678

2 oktober 2014
Visa mer
45-50 min
4

Du behöver

Rostad potatis

  • 800 g potatis
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Vitlöks- och rosmarinstekt fläskytterfilé

  • 800 g fläskytterfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk salt

Bladspenat i panna

  • 250 g bladspenat
  • 1 tsk peperoncino
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök

Crema di ceci (kikärtspuré)

  • 500 g kikärter, färdigkokta
  • 0,5 citron, saften
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Potatis
    Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Hacka vitlök och rosmarin och lägg tillsammans i en långpanna.
  3. Skala potatis och skär den i skivor och lägg ner i långpannan. Rör om så att olivoljan kommer åt alla sidor på potatisen. Sätt in i ugnen (en kvart före köttet sätts in). Potatisen är klar efter ca 40-45 min.
  4. Fläskytterfilé
    Hacka vitlök och blanda med rosmarin, olivolja och salt.
  5. Vänd köttet i blandningen och stek som hastigast runt om (ca 3 min) i en stekpanna med 2 msk olivolja.
  6. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt i ugnen under cirka 35 min. Använd termometer i köttet som är klart när temperaturen når ca 70 grader.
  7. Spenat
    Hacka vitlök och lägg i en stekpanna tillsammans med olja och peperoncino. Låt fräsa lite och lägg därefter i spenaten. Låt steka några minuter.
  8. Kikärtspuré
    Stavmixa kikärterna tillsammans med olivolja och citronsaft till en slät puré. Smaksätt med lite flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept