Nässelsoppa med tuppaägg, kalixlöjrom och räkor

ca 30 minuter
4
Nässelsoppa med ägg, löjrom och räkor
Foto: tv4

Soppa gjord på nässlor kombineras med lyxiga tillbehör som löjrom, räkor och ägg från unghöna.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2712 Domaine Pre Baron Sauvignon Blanc – Ett krispigt, aromatiskt, druvtypiskt vin i en mer mineralrik och elegant stil. De klassiska sauvignon blancaromerna av örter och nässlor kommer att passa utmärkt mot de gröna tonerna i förrätten och den eleganta citrus- och mineralprofilen matchar fint med den delikata löjromen.

21 november 2013
Visa mer
ca 30 minuter
4

Du behöver

Nässelsoppa

  • 1 liter späda brännässlor
  • muskotnöt, riven
  • 1 msk maizenamjöl
  • 4 cl Pernod
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liter fond kokad på kalvben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • salt och peppar

Tillbehör

  • Kalixlöjrom
  • Färska räkor
  • ägg från unghöna eller vaktelägg

Gör så här

  1. Börja med att göra fonden. Gör en fond av kalvben genom att rosta benen i ugnen och sen koka ihop dem tillsammans med grönsakerna.
  2. Rensa bort de grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj dem i vatten.
  3. Koka upp 1 liter vatten med 0,5 tsk salt och lägg i nässlorna och koka i 5 minuter. Sila sen av spadet och släng det.
  4. Krama ur nässlorna och hacka dem fint.
  5. Fräs nässlorna i smöret och låt fräsa en liten stund.
  6. Späd med fonden.
  7. Koka sakta i 3-4 minuter. Tillsätt grädde, maizenamjöl, muskot och pernod. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg löjrom, räkor och ägg i botten på tallriken och häll sakta över soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept