Grön paj med sparris och spenat

1 h
4 - 6
Grön paj med sparris och spenat
Foto: TV4

Sjukt fin och god paj som skriker vår. Kom ihåg att spara sparristopparna till dekoration. Jag gillar att blanda ned osten i själva pajen, inte bara ha den på toppen men du gör förstås som du vill. Låt pajen vila 10 minuter innan servering och ät den med en knaprig sallad. /Siri

Vegetarisk. För glutenfri och laktosfri byt ut mjöl mot mandelmjöl eller liknande och mejeri mot laktosfria. 

20 april 2016
Visa mer
1 h
4 - 6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 knippe färsk sparris
  • 140 g spenat
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g ost, riven
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pajdeg
    Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  3. Fyllning
    Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
  4. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek den mjuk i rapsolja. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  5. Skiva sparrisen i mindre bitar på snedden. Blanda runt sparrisen (inte knopparna som ska ligga längst upp på pajen), stekt lök, vitlök, spenaten och hälften av osten i en bunke så att allt blandas väl.
  6. Gräddning
    Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
  7. Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen, lägg ut sparrisknopparna, strö över ost och grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg.
  8. Servera med en knaprig sallad!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept